Kenyér

 


Elkészítési idő: 250 perc    

Előkészítés: 220 perc

Sütés / főzés: 30 perc


Adagok: 70 dkg


Hozzávalók:

500 g liszt

300 g víz

½ élesztő vagy 1 cs. porélesztő

15 g cukor

10 g só

5 g olaj

0,1 g C-vitamin

Leírás:

Autolízis: 300 g lisztet 300 g vízzel bekeverünk és állni hagyjuk 20-30 percet.

Majd hozzáadjuk a maradék lisztet és belemorzsáljuk az élesztőt, keverés közben sorban hozzáadjuk a C-vitamint, cukrot, sót végül az olajat, 10 percet dagasztjuk.

Meleg helyen pihentetjük 45 percet.

Nyújtódeszkán ujjunkkal kissé szétnyomkodjuk, összelapoljuk majd felgömbölyítjük, 15 percet pihentetjük.

Újból kissé szétnyomkodjuk 3 cm-re, veknit formázunk és tepsire vagy formába tesszük, ha tepsin sütjük akkor 45 perc kelesztés után mehet a sütőbe, formában lehet 2 óra is a kelesztés.

Sütés 200 Celsius fokon 30-40 perc.

Az elkészült kenyeret még forrón penzlivel vagy kefével vizezzük, hogy szép fényes legyen a teteje.

Hűlési idő 2 óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése