Elkészítési idő: 250 perc
Előkészítés: 220 perc
Sütés / főzés: 30 perc
Adagok: 70 dkg
Hozzávalók:
500 g liszt
300 g víz
½ élesztő vagy 1 cs. porélesztő
15 g cukor
10 g só
5 g olaj
0,1 g C-vitamin
Leírás:
Autolízis: 300 g lisztet 300 g vízzel bekeverünk és állni hagyjuk 20-30 percet.
Majd hozzáadjuk a maradék lisztet és belemorzsáljuk az élesztőt, keverés közben sorban hozzáadjuk a C-vitamint, cukrot, sót végül az olajat, 10 percet dagasztjuk.
Meleg helyen pihentetjük 45 percet.
Nyújtódeszkán ujjunkkal kissé szétnyomkodjuk, összelapoljuk majd felgömbölyítjük, 15 percet pihentetjük.
Újból kissé szétnyomkodjuk 3 cm-re, veknit formázunk és tepsire vagy formába tesszük, ha tepsin sütjük akkor 45 perc kelesztés után mehet a sütőbe, formában lehet 2 óra is a kelesztés.
Sütés 200 Celsius fokon 30-40 perc.
Az elkészült kenyeret még forrón penzlivel vagy kefével vizezzük, hogy szép fényes legyen a teteje.
Hűlési idő 2 óra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése